Sälpaddling i Värnanäs Skärgård 2 oktober

Dimman låg tjock på runt Långö när vi samlades på söndagsmorgonen, men vi var optimistiska om att den säkert skulle skingras innan vi var framme i Ekenäs. Men tji fick vi.

Men med 50 meter sikt och nästan vindstilla så var det ändå klart att vi skulle ge oss ut på Sälpaddling.

Vid Ekenäs mötte vi även upp Kalmar Kanotklubb som hade samma planer som oss. Kul att se så många kajaker på ett och samma ställe. Eftersom vi var så många, och för att inte störa sälarna för mycket, bestämde vi oss för att inte paddla ut samtidigt. Vi gjorde istället upp planer att mötas upp senare och äta lunch tillsammans.

Tio Eskimå:are gled ut i dimman på jakt efter säl och det tog inte lång stund förrän det första huvudet bröt vattenytan.

Vi låg kvar en bra stund och försökte fånga dem på bild, men de var retfullt snabba och alltid strax bakom kajaken som försökte fotografera dem. Paddla baklänges kanske?

Rundan fortsatte söderut genom reservatet med enstaka sälar på avstånd.Strax innan Gransö vände vi tillbaka igen för att möta upp Kalmargänget och hitta en bra lunch-ö.

Första ön visade sig vara lite för träskig, men grannön lockade med torra sittplatser och lite lä bland träden.

Kajaksocial lunch med gamla vänner och nya bekanta avslutades med att vi gled iväg på olika håll igen. Kalmar söderut och Eskimå norrut. Vi hoppas att de fick se lika många sälar som oss.

På vägen tillbaka fick vi förutom sälar som vilade middag även se ett par fantastiska havsörnar svepa ut över vattnet för att slå sig till ro på en klipphäll som stack upp ur vattnet.

Väl tillbaka på Ekenäs bröt solen äntligen igenom dimman och värmde gott när vi lastade kajakerna.

Ett perfekt avslut på en fantastisk dag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.